62 procent skäms för sin bildning, åtgärdar problemet via lögner

En ny studie, som syftat till att undersöka olika taktiker människor brukar för att framstå som intelligenta, visar att många av oss ljuger om vad vi läst:

In a bid to appear more intelligent, more than 60 per cent of people have lied about reading classic novels. A leading research team polled 2,000 members of the British public to find out the tactics people employ to appear more intelligent, with some enlightening results.
The most popular ruse is pretending to have read classic novels, with 42 per cent of people relying on film and TV adaptations, or summaries found online, to feign knowledge of the novels. Surprisingly, half of the adults questioned admit to having displayed books on their shelves without ever having read them.
Det är inte helt lätt att veta hur man ska förhålla sig till resultatet. Å ena sidan kan man ju inte komma ifrån känslan av att det är lite tragiskt att människor så gärna vill projicera en air av intellekt att de läser Wikipedia-inlägg och dessutom köper hem böcker för att ha i bokhyllan (tips till alla detektiver: det tar så pass lång tid att läsa ut en rejäl tegelsten att ryggen nästan alltid är nött till fördärvning. Raka fina ryggar finns bara på olästa böcker). Frågan är dock hur en värld skulle behöva se ut för att människor inte skulle vilja ljuga om vad de läst. Det skulle antingen behöva vara en värld där människor uppskattar god romankonst (svårt att tro att vi är påväg dit) eller en värld där det inte var ett dugg ballt att läst någonting annat än modebloggar. Man får väl se det här som att människor idag åtminstone har den goda smaken att skämmas lite.

När man läser listan går det dock inte att komma ifrån att man blir lite fundersam kring vad människor ljuger om att ha läst:
1984 by George Orwell – 26%
War and Peace by Leo Tolstoy – 19%
Great Expectations by Charles Dickens – 18%
Catcher in the Rye by J D Salinger – 15%
A Passage to India by E M Forster – 12%
Lord of the Rings by J R R Tolkein – 11%
To Kill A Mockingbird by Harper Lee – 10%
Crime and Punishment by Fyodor Dostoyevsky – 8%
Pride and Prejudice by Jane Austen – 8%
Jane Eyre by Charlotte Brontë – 5%
Man blir lite ställd när man hittar (i dessa sammanhang) ganska korta och lättlästa böcker som Catcher in the Rye, 1984 och To Kill a Mockingbird. Till och med det ultimata eskapistfantasieposet Sagan om ringen är med på listan. En oroväckande möjlighet är Tolkien idag anses vara en tung och svårlöst författare. Det gör att man inte kan bli annat än orolig för en framtid där människor står och skryter om att de minsann läste en hel artikel imorse.