Fria skolval förhindrar finanskriser

Nej, så är det nog inte, men så kan väl the key takeaway summeras i dagen Twitter-hit. Artikeln i fråga har publicerats i WaPo, och förklarar hur USA har mycket att lära av Sverige:

So it is a refreshing — and brilliant — decision by President Obama to visit Sweden and meet with Scandinavian prime ministers en route to next week’s Group of 20 summit in Russia. Sweden escaped the crisis in its neighborhood, and it quickly restored steady and stable growth. It presents a proven model for the types of reforms needed in much of Europe and many other parts of the world, including the United States, and Obama should carry this success story to the full G-20.

So far so good. Det är helt korrekt att det genomförts många bra reformer i Sverige sedan 90-tals krisen. Även om vissa protesterar då och då är det inget parti, utom möjligen Vänsterpartiet, som på allvar vill gå tillbaka till hur saker och ting var på sjuttiotalet. Precis som vissa svenska opinionsbildare och intellektuella saknar dock författaren någon som helst känsla för proportioner rörande vad man kan åstadkomma genom att liberalisera telemarknaden: 

Sweden’s economic growth has been much higher than that of the rest of Western Europe, or the United States, since 2006. Data from the International Monetary Fund and the Organization for Economic Cooperation and Development show that Sweden has one of the lowest inflation rates in Europe; it runs a budget surplus every year; its corporate tax rates are considerably lower than U.S. rates; and it spends more on research and development, as a share of its economy, than we do. Its firms are highly competitive in the world economy, and it runs sizable current-account surpluses.

Que?

Det är lite förvånande att någon år 2013, fem år efter att krisen bröt ut på allvar, fortfarande försöker förklara faktumet att det gått bra för Sverige med hänvisning till de strukturella reformer som genomfördes efter förra krisen. Författaren tycks ha glömt bort den lilla detaljen att USA och många andra länder haft en bolånekris av episka proportioner, till skillnad från Sverige. Man kan dividera om varför vissa länder drabbades hårdare men jag har väldigt svårt att tro att någon på allvar kan hävda att förklaringen till att Sverige inte haft någon bolånekris för att man gjort det lite lättare att hantera sin deklaration.

Poängen kan verka pedantisk, men jag anser att frågan är viktig att ta upp av den enkla anledningen att svenska hushåll fortfarande lånar stora summor pengar till att köpa bostäder, och att inga reformer genomförs för att förändra hushållens incitament. Det är naivt att tro att faktumet att vi infört valfrihetsreformer i skolan kan förhindra att en liknande kris kan uppstå i Sverige (igen).